Falske selvstændige bruges til social dumping - og det skal stoppe!

Flere og flere virksomheder hyrer falske selvstændige ind i stedet for at ansætte deres medarbejdere som lønmodtagere. På den måde kan virksomhederne nemlig slippe for at betale løn under sygdom, feriepenge og pension. Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet og forklarer i dette indlæg, hvordan denne form for social dumping kan stoppes.

Marianne Vind (3) Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet og sidder Beskæftigelsesudvalget og Transportudvalget, hvor hun kæmper for at beskytte den danske model og forbedre arbejdsmiljøet for de europæiske lønmodtagere.

 

Af Marianne Vind

 

Ved du, hvad en falsk selvstændig er? Det er en person, der burde have været ansat som en helt almindelig lønmodtager, men som i stedet er hyret ind som selvstændig på sit eget CVR-nummer og bliver brugt til at dumpe lønninger og vilkår.

I min ungdom var det ikke ualmindeligt, at nogle svende startede op som selvstændige. Men det var fordi, de ønskede det. Sådan er det ikke længere. I dag er fænomenet med “arme og ben”-virksomheder et velkendt problem i byggeriet. Alt for mange firmaer har kun få ansatte, og så hyres resten ellers ind som falske selvstændige, så virksomhederne slipper for at betale løn under sygdom, feriepenge og pension.

Det fører til social dumping, for hvem kan forhandle løn, når kollegerne er hyret ind som selvstændige uden de rettigheder, som lønmodtagere har?

I disse år spreder problemet sig med stor hast, for mange af tech-giganterne som Amazon og de nye “smart i en fart”-apps som Uber og Wolt har taget de falske selvstændige til sig.

Derfor kæmper jeg for at få sat en stopper for problemet.

Først og fremmest vil jeg have EU-landene til at skærpe deres nationale definitioner af, hvad der er en lønmodtager og en selvstændig. I dag finder virksomhederne nemlig dække i lovgivningens gråzoner, så dem skal vi have fjernet.

Derudover skal vi beskytte retten til at organisere sig. Mange falske selvstændige kan nemlig ikke få lov til at melde sig ind i fagforeninger og kæmpe sammen, for hvis de gør det, så bliver det betragtet som karteldannelse. Det skal vi have ændret, for selvfølgelig skal man have ret til at stå skulder ved skulder i fagforeningen og tage kampen for en ordentlig løn og bedre vilkår!

De to forslag indgår i en rapport, som jeg har været pennefører på. I den kommende tid skal jeg forhandle rapporten med mine politiske medspillere og modstandere i Europa-Parlamentet, og i de forhandlinger vil jeg jeg stå fast på, at tiden nu er kommet til et opgør med falske selvstændige. Det vil være et vigtigt skridt i kampen mod social dumping.