Klare A-mærkesager i en region med en sund økonomi

Regionens budget for 2025

A Gruppen Juni 24 Den socialdemokratiske gruppe i regionsrådet

Af Nicolai Kampmann
Gruppeformand for A i Region Hovedstaden

I de kommende uger skal vi forhandle budget 25 med de øvrige partier i Region Hovedstaden.

Udgangspunktet er bedre end længe, da regeringen og Danske Regioner i juni indgik en fornuftig økonomiaftale, der gør det muligt at prioritere både sundhed og regionale kerneopgaver.

I Socialdemokratiet har vi sædvanen tro en række forslag med til forhandlingerne, der skal hjælpe der, hvor der er størst behov og hvor borgerne i hele regionen kan mærke en positiv forskel.

Nogle eksempler
Lighed i sundhed på Bornholm – hurtigere udredning
Det begynder at gå bedre med overholdelse af udredningsret og behandlingsgaranti på flere af de københavnske hospitaler. Men Bornholms Hospital halter efter med længere tid til udredning på flere områder. Derfor foreslår A, at afsættes midler til
• at understøtte ortopædkirurgien - herunder nødvendige billeddiagnostiske undersøgelser, så udredningsret inden for 30 dage kan overholdes for langt flere patienter.
• at understøtte de medicinske specialer, herunder at flere undersøgelser kan nå at blive foretaget inden for de 30 dage og udredningsretten dermed overholdes for flere patienter.

Handleplan for nedbringelse af brugen af opioider i Region Hovedstaden
Alt for mange – især unge – udvikler afhængighed af opioider. Derfor har vi brug for en handleplan for at nedbringe brugen af opioider i Region Hovedstaden. En handleplan, som skal sætte mål for indsatser målrettet hhv. almen praksis, hospitalerne og borgerne, så vi kan mindske forbruget af opioider i vores region.

Højere sikkerhed og tryghed i psykiatrien
Der er for mange sager, hvor medarbejdere i psykiatrien oplever angreb og fysisk usikkerhed.
Vi ser episoder med potentielt farlige situationer i psykiatrien.
Vi skal have ressourcer til optimering af flugtveje både i afdelingerne og i den ambulante psykiatri, forebyggelsesinstruktører i alle afdelinger etc. Vi har behov for at prioritere indsatser, som kan fremme de fysiske sikkerhedsforanstaltninger i retspsykiatrien, eller hvor der er størst behov.

Socialdemokratiet har mange andre gode forslag
Socialdemokratiet har mange andre gode forslag – de andre partier har bestemt også gode bud, som vi kan se os selv i.
Samlet set er der et råderum på cirka 50 mio. kr. til nye prioriteringer indenfor vores sundhed.

På trafik og miljø og klima er der 10 mio. kr. i råderum.

Det betyder ikke alene, at vi kan holde hånden under den kollektive transport og ikke skal se ind i reduktioner af busdriften. Vi kan faktisk også drøfte forbedringer, hvor vi i A særligt vil være optaget af lokalbanerne. Lige nu afventer vi høringssvar, som har deadline i efteråret. Men A tænker at foreslå forbedringer på Frederiksværkbanen, så flere passagerer kan rejse kollektivt frem for i bil.

Vi har et forslag med om at etablere regionale materialestationer til brugte byggematerialer. Det har vi, fordi det er relevant at starte en indsats for at understøtte det kommercielle marked i at etablere fysiske materialestationer, der kan modtage, klargøre og sælge beton og mursten til genanvendelse.

Kun tiden kan vise, om vi kommer igennem med disse forslag. Som skrevet: Udgangspunktet er positivt, og vi forventer igen i år at samle partierne i en bred budgetaftale for Region Hovedstadens økonomi.