Kom med når Arbejdermuseet inviterer til et eksklusivt fødselsdagsportræt med vicedirektør, Linda Nørgaard Andersen og seniorforsker emeritus, Henning Grelle.
Vicedirektør Linda Nørgaard Andersen og seniorforsker emeritus Henning Grelle giver et sjældent indblik i museets unikke samling efter Thorvald Stauning og deler ud af deres store viden om arbejderdrengen, der blev landets længst siddende statsminister.
Fra arbejder til statsminister
Den 26. oktober er det 150 år siden, at Thorvald Stauning kom til verden i en rottebefængt arbejderbolig i det indre København.
Allerede fra barnsben blev hans politiske bevidsthed vakt og i 1924 blev han den allerførste arbejder-statsminister – en politisk post han bestred igen fra 1929 og helt frem til sin død i 1942.
I sin samtid blev han kaldt for høvding, fører og statsmand, mens eftertiden har gjort ham til landsfader. Men hvad gør en statsmand? Hvordan bliver man landsfader? Og hvad kan efterladte genstande og arkivalier fortælle os om mennesket og politikeren?
Gennem genstande og arkivalier der til dagligt opbevares bag lås og slå i museets magasiner, får du et indblik i de mange roller Stauning havde gennem livet: børnearbejder, cigarsorterer, sygekassemand, ægtemand og politiker. Og du bliver klogere på hvad der drev ham, hvad han ville og hvad vi kan bruge ham til i dag.
Et ekspertoplæg
Henning Grelle er seniorforsker emeritus og mangeårig leder af Arbejderbevægelsens Bibliotek og arkiv. Han er blandt landets største eksperter på Thorvald Stauning og udgav i 2008 den anmelderroste biografi ”Stauning – Demokrati eller kaos”.
Linda Nørgaard Andersen er vicedirektør og har gennem de sidste 15 år beskæftiget sig med Thorvald Stauning og formidlet ham og dennes samling i podcast, TV og undervisningsmaterialer.
Tid: 29. oktober kl. 11:00–12:30. Dørene åbner 10.30
Sted: Arbejdermuseet - Rømersgade 22, 1362 København
Tilmelding: Billetsalg foregår ved klik her og koster 115 kr. pr. person