Akuttelefonen 1813

Skal man nu betale for at ringe

Besøg I VCT Lars Gaardhøj Akutberedskabets vagtcentral

Af Lars Gaardhøj (A)
Regionsrådsformand Region Hovedstaden

Akuttelefonen 1813 har siden 2012 haft en ’modtager betaler’ ordning, så det var gratis at ringe. I øvrigt som eneste region, og en ordning, der koster 5 mio.kr. om året, og som skulle genforhandles. Derfor har vi set på om ordningen forsat er pengene værd. Den er den ikke.

For i dag er det sådan, at 90% af alle abonnenter har ’fri taletid’ og derfor ikke betaler for at ringe 1813. De sidste 10% har fx taletidskort og de kommer til at betale, men typisk i spændet 1-50 øre i minuttet plus måske 1 kr. i opkaldstakst. Så altså et begrænset beløb, det koster.

Skulle man have et taletidskort og være nervøs for, om der er penge nok på kortet, hvis der nu er ventetid på 1813, så er det i dag sådan, at når der 10 minutters ventetid, så er der en ’kald tilbage-funktion’ dvs. at man lægger på, og bliver ringet op af 1813 – og det er gratis.

Samlet set kan man ikke forsvare at bruge mere end 5 mio.kr. om året på en ordning, som kommer meget få borgere til gavn. Vi vil i stedet bruge pengene på nye digitale redskaber, som får svartider på 1813 nedbragt yderligere. Det er socialdemokratisk politik.