Ambitiøst oplæg til 10-års plan for psykiatrien lover godt

Som regionsrådsformand er jeg virkelig glad for, at regeringen ved sin tiltræden i 2019 lovede en 10-årsplan for psykiatrien, og at vi nu kan glæde os over et stærkt fagligt oplæg fra Sundhedsstyrelsen. Det giver håb og tro på en mere menneskelig psykiatri.

Lars På Besøg Ved Det Nye Retspsykiatri Sct.Hans I Roskilde Lars Gaardhøj på besøg ved det nye retspsykiatri Sct.Hans i Roskilde

 

AF LARS GAARDHØJ

 

Psykiske lidelser rammer meget bredt. Op mod 580.000 danskere er lige nu er ramt af en psykisk lidelse, og 15% af vores børn og unge vil blive diagnosticeret med en psykisk lidelse inden de fylder 18 år. Og i det hele taget ser vi en stigning i antal børn og unge, der har behov for hjælp i regionens psykiatri. Vi taler med andre ord om en folkesygdom. 

Psykisk sygdom har i årevis lidt under manglende ressourcer, mangel på personale, for lidt forskning og slidte fysiske rammer. Tabu og stigmatisering har helt givet medvirket til at fastholde psykiatrien lidt i glemslen, underprioriteret og underfinansieret. Men det vil forhåbentlig kunne ændres nu. Mange stærke modige stemmer har råbt op i årevis, og psykisk sygdom er efterhånden blevet anerkendt som ”normalt” og ikke noget, man skal skamme sig over, slet ikke. Og som sagt lovede regeringen en 10-årsplan for noget skulle ske.

Målet i oplægget er en psykiatri, der kan sammenlignes med kræftområdet dvs. med fokus på tidlig opsporing, kvalitet og sammenhæng (+penge). Der er også fokus på at nedbringe den overdødelighed, vi ser i dag for mennesker med psykisk sygdom. Det er hårdt at leve med psykisk sygdom, både for den syge og pårørende, og gennemsnitslevealderen er op mod 15 år kortere for mennesker med psykisk sygdom. Ser vi på selvmord, så har antallet – knap 600 om året – ligget stabilt i 20 år, og til sammenligning tre gange højere end antallet af dræbte i trafikken. Oplægget foreslår en handleplan for nedbringelse af selvmord. Det er tiltrængt og på tide.

Socialdemokratiet i Region Hovedstaden har længe ønsket at styrke psykiatrien og vi gik her i Region Hovedstaden også til valg på at styrke psykiatrien - ikke mindst i forhold til børn og unge, og vi har været utålmodige efter at se regeringens udspil, som der er arbejdet på siden 2019. Men nu har vi et fagligt ambitiøst oplæg, som lover godt og det er vigtigt vi kommer i gang, for der er behov for et langt sejt træk, og derfor er en 10-årsplan det helt rigtige. Vi har set på kræftområdet, at det er det lange seje træk og godt med ressourcer virker. Nu er det psykiatriens tur. Lad os komme i sving. Jeg glæder mig.