Marianne Vind om forsvarsforbeholdet

Vejret bliver bedre derude, foråret går på hæld, og sommeren er på vej. Det betyder også, at vi nærmer os folkeafstemningen den 1. juni, hvor vi skal tage stilling til forsvarsforbeholdet. Jeg var nede og brevstemme forleden, og derfor har jeg allerede sat mit kryds ved “ja”.

Marianne Vind (3) Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

 

AF Marianne Vind

Selvom jeg håber, at du også vil stemme “ja” kan jeg godt forstå hvis du er i tvivl. Det har jeg også selv været igennem tiden. Derfor vil jeg lige her på falderebet dele de argumenter med dig, som fik mig overbevist om, at det er en god ting at afskaffe forsvarsforbeholdet.

 

Ingen EU-hær

Ligesom Nato ikke har nogen fælles hær, så har EU heller ingen. Og det kommer der heldigvis heller ikke, selvom vi afskaffer forsvarsforbeholdet. Beslutninger om forsvar træffes nemlig i enstemmighed i EU. Så selvom Macron har luftet tanken om en fælles hær, så kommer det ikke til at ske, med mindre alle lande bliver enige om det - Og der er rigtig mange lande, som ikke ønsker en EU-hær.

 

Ingen suverænitetsafgivelse

Og heldigvis kommer vi heller ikke til at afgive suverænitet til EU, ved at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det har været helt afgørende for, at jeg siger “ja”. Forsvarspolitikken er nemlig på ‘mellemstatsligt niveau’ i EU. Det betyder, at alle lande skal være enige om alle beslutninger.

Måske har nogle af jer hørt, at Ursula von der Leyen, som er formand for EU-Kommissionen, har snakket om at nogle beslutninger i EU, hvor der i dag er vetoret, skal ændres til flertalsbeslutninger. Men bare rolig. For det første taler hun ikke om forsvarsområdet, men om sanktioner, og for det andet kommer det ikke til at ske. Det kræver nemlig en traktatændring og 13 lande har allerede sagt, at de synes det er en dårlig ide. Skulle de 13 lande skifte holdning, så skal man stadig spørge befolkningen (og så ville jeg sige nej).

 

Nato udvandes ikke

Sidst men ikke mindst har det været vigtigt for min beslutning, at Nato og EU ikke skal overlappe hinanden. Det er tydeligt, at Nato skal være den primære partner til at sikre Danmark og andre europæiske landes sikkerhed. Men EU kan være med til at styrke Natos samarbejde. For der er ting, som Nato kan, og så er der ting, som EU kan. EU skal vi bruge til at udvikle nye teknologier, forsvare os mod cybersikkerhed og til at sikre ro og stabilitet i Europas nærområder. Her har Nato svært ved at hjælpe os.

Jeg håber, at du nu er blevet lidt klogere på hvor jeg står, og hvad der fik overtalt mig til at stemme “ja”. Og så håber jeg også, at du vil gå ned og sætte dit kryds den 1. juni.