Nye, moderne rammer i retspsykiatrien indviet på Psykiatrisk Center Sct. Hans

​​Torsdag den 7. oktober blev det nye byggeri, 'Udsigten', på Psykiatrisk Center Sct. Hans ved Roskilde indviet. 'Udsigten' rummer 126 pladser i den lukkede retspsykiatri, hvor de nye rammer skal styrke behandlingen med enestuer, flere muligheder for aktiviteter og skræddersyede forløb, der ruster patienterne til livet efter indlæggelse.

244995065 279122267548706 1500342415517128336 N ​Regionsrådsformand Lars Gaardhøj og direktør i Region Hovedstadens Psykiatri Martin Lund klipper snoren til Udsigten - den nye retspsykiatri på Sct. Hans i Roskilde, som blev indviet 7. oktober 2021.

 

Artiklen krediteres Region Hovedstadens redaktion

 

126 enestuer med udsyn til grønne områder, gymnastiksal og træningsområder i selve bygningen.

Region Hovedstaden investerer i nye hospitaler over de næste år, og torsdag blev de nye rammer til den lukkede retspsykiatri på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde officielt indviet.

Bygningen, som medarbejdere og patienter har døbt 'Udsigten', er på i alt 20.600 m2 og rummer blandt andet enestuer, multisal, træningskøkkener og gårdhaver til alle patientafsnit. De nye faciliteter er med til at styrke behandlingen i retspsykiatrien og ruste patienterne til livet efter indlæggelse.

De mere tidssvarende rammer til retspsykiatrien understøtter ønsket om en behandling, hvor der er lagt vægt på meningsfulde aktiviteter og flere valgmuligheder for patienterne, der ofte er indlagt længe  - mange af dem i flere år.

"Alle mennesker har ressourcer. Derfor er det vigtigt, at gode behandlere har faciliteterne til at løfte og udvikle de ressourcer, som alle har med i bagagen," siger Regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

"I 'Udsigten' kan patienterne hjælpe til i caféen. Man kan udtrykke sig kunstnerisk og spille musik. Man kan bruge sin skaberkraft i værkstedet. Alt sammen noget, der skal være med til at styrke patienternes tro på dem selv og på det liv, der venter i tiden efter udskrivelsen," siger han.

 

Sikkerhed for patienter, medarbejdere og pårørende

I byggeriet er der fokus på sikkerheden for medarbejdere, patienter og besøgende. Men sikkerheden er integreret på en måde, der ikke er anmassende. Selve bygningens ydre mur danner således en afskærmning ud mod omverdenen uden brug af hegn. Samtidig findes alle faciliteter i selve byggeriet, så patienterne kan bruge dem uden at skulle forlade bygningen.

Formand for den politiske følgegruppe, Finn Rudaizky (DF), takkede medarbejderne på Psykiatrisk Center Sct. Hans for deres store, faglige engagement og understregede vigtigheden af, at medarbejderne og patienter i den lukkede retspsykiatri får nogle rammer, de kan føle sig trygge i.

"Sikkerheden ser vi blandt andet i designet af sengeafsnittene, som er blevet overskuelige men også hjemlige. Vi ser det i den fælles modtagelse, Velkomsthuset, hvor al adgang til retspsykiatrien sker gennem kontrollerede og videoovervågede indgangssluser, som fysisk er afskåret fra selve patientområderne," sagde Finn Rudaizky.

Byggeriet, der er finansieret af den statslige kvalitetsfond, blev vedtaget i 2010, og første spadestik taget i 2018.

"Nu kan vi nyde udsigten, der ikke længere er en drøm, men en realitet. I dag forenes fortid og fremtid her på det sted, der har været psykiatri i længst tid i Danmark," siger direktør i Region Hovedstadens Psykiatri, Martin Lund.

Patienter og medarbejdere fra de eksisterende, lukkede retspsykiatriske afsnit på Psykiatrisk Center Sct. Hans og Psykiatrisk Center Glostrup flytter ind i løbet af november måned. Dermed samles hele den specialiserede retspsykiatri i Region Hovedstaden på Sct. Hans.