Regionsrådet bevilger 15 mio. kr. til kræftområdet

Ventetiden til udredning for brystkræft skal ned: Regionsrådet bevilger 15 mio. kr. til kræftområdet. ​Forretningsudvalget i Region Hovedstaden besluttede i går, at det mammaradiologiske område skal have en ekstraordinær økonomisk håndsrækning.

Mammaradiologi Mammaradiologi. Foto: Lars Wallin

 

ARTIKLEN KREDITERES REGION HOVEDSTADENS REDAKTION

​Afdelingen for Brystundersøgelser på Gentofte Hospital får i 2022 15 mio. kroner fra politikerne i Region Hovedstaden. Forretningsudvalget besluttede i går, hvordan ikke forbrugte midler i budgettet for 2022 skal prioriteres. De 15 mio. kroner skal hjælpe med at nedbringe ventetiden til både screening for brystkræft og kræftpakkeforløb i 2022. Politikerne har desuden mulighed for at afsætte yderligere midler i 2023, hvis det bliver nødvendigt.

Afdelingerne​ for brystundersøgelser på Rigshospitalet og Herlev er her i foråret rykket sammen på Gentofte Hospital, og det har sammen med COVID-syge medarbejdere, mangel på specialister (mammaradiologer) og et stigende antal henvisninger til kræftpakkeforløb fået ventetiderne til at stige.

”Vi gør alt for, at kvinderne kommer til at mærke mindst muligt til det pres, vi oplever på mammaradiologien. Vi sender mange kvinder til udredning i det private, og medarbejderne udviser stor fleksibilitet og tager ekstravagter. Det koster penge, og derfor er jeg glad for, at der var enighed om, at vi træder til i den her helt ekstraordinære situation,” siger regionrådsformand Lars Gaardhøj (S).

 

Mønstergenkendelse hjælper lægerne

Samtidig er regionsrådsformanden meget tilfreds med de første gode erfaringer med at bruge kunstig intelligens eller mønstergenkendelse til at kigge med på røntgenbilleder. I løbet af de tre første måneder har algoritmen været brugt i undersøgelsen af 15.500 kvinder, og erstatter den ene af de ellers to speciallæger, som vurderer de røntgenbilleder, der bliver taget i forbindelse med screening for brystkræft.

Læs mere om brug af kunstig intelligens