Samlede patientforløb i Region Hovedstaden

​Eksperter i brystkræft samles: Skandinaviens største enhed skal skabe samlede patientforløb i Region Hovedstaden. Herlev og Gentofte Hospital har indviet en ny samlet Afdeling for Brystundersøgelser. Dermed er endnu et skridt taget i samlingen af regionens udredning og kirurgiske behandling af brystkræft i Gentofte, som bliver hjemsted for Skandinaviens største enhed for brystdiagnostik og -kirurgi. Målet er at skabe et fagligt fyrtårn til gavn for patienterne.

Brystundesøgelser1 Brystundersøgelse på Afdelingen for Brystundersøgelser

 

ARTIKLEN KREDITERES REGION HOVEDSTADENS REDAKTION

​Den nye samlede Afdeling for Brystundersøgelser, som hidtil har ligget på Rigshospitalet og Herlev Hospital, er nu flyttet ind i nyrenoverede lokaler på matriklen i Gentofte, der hører under Herlev og Gentofte Hospital.

Det betyder, at alle former for brystdiagnostik inden for det mamma-radiologiske område samles på én afdeling, herunder både screening og udredning af patienter med symptomer på brystkræft. 

”Med indvielsen og samlingen af Afdeling for Brystundersøgelser tager vi endnu et vigtigt skridt for at løfte indsatsen på brystkræftområdet. Målet er at skabe de bedst mulige rammer for både kvinder og medarbejdere, så vi som region kan overholde forløbstider på brystkræftområdet,” siger Christoffer Buster Reinhardt (C), formand for Sundhedsudvalget.

Regionsrådet har prioriteret 63 mio. kr. til ombygningen af lokalerne i Gentofte. Derudover er der investeret 10 mio. kroner i patologiudstyr. 

”Jeg ved, at det har været en rigtig svær øvelse at flytte samtidig med efterveerne af COVID-19, sygeplejerskestrejke og personalemangel. Oveni det har afdelingen udviklet brug af kunstig intelligens, som hjælper læger med at vurdere røntgenbilleder. Det har krævet en kæmpe indsats fra ledere og medarbejdere. Det vil jeg gerne takke for,” siger Christoffer Buster Reinhardt, der sammen med regionsrådet i april bevilgede yderligere 15 mio. kroner til at nedbringe ventetiden til både screening for brystkræft og kræftpakkeforløb.

 

Fagligt fyrtårn til gavn for patienterne

Til efteråret vil også den sidste del af brystkirurgien og patologien blive samlet på Gentofte, og gøre hospitalet til hjemsted for Skandinaviens største brystkirurgiske enhed og centrum for brystkræftudredning i Region Hovedstaden, siger lægefaglig vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital Bodil Ørkild.

”Det er en stor opgave, som vores medarbejdere har løftet på imponerende vis. Ved at samle udredning og operation på ét sted skaber vi et fagligt fyrtårn til gavn for patienterne, hvor vi samtidig får gode muligheder for at tilgodese forskning og uddannelse. Kompetencerne bliver samlet, og der bliver færrest mulige overgange for patienterne,” siger Bodil Ørkild.

 

Samling af området er en gevinst

Afdeling for Brystundersøgelser har bl.a. taget nye mammografiapparater i brug, som sikrer en mere præcis diagnostik, en ny MR-skanner ankommer til efteråret, ligesom man arbejder med brug af kunstig intelligens, som hjælper læger med at vurdere røntgenbilleder, fortæller ledende overlæge Ilse Vejborg.

- Når vi etablerer Afdeling for Brystundersøgelser på Gentofte sammen med brystkirurgien og patologi, betyder det, at vi samler ekspertisen og dermed giver patienterne et bedre flow og høj kvalitet i udredning og behandling. Det gør os mere robuste og kan også styrke vores muligheder for at rekruttere nye kompetente medarbejdere. Samtidig bliver afdelingen udstyret med det nyeste udstyr – alt sammen med det formål at levere det bedst mulige tilbud til kvinderne, siger Ilse Vejborg.

Den ene halvdel af Afd. for Brystkirurgi er i maj flyttet fra Rigshospitalet til Gentofte Hospital. Til efteråret følger afdelingen fra Herlev.

Fakta om AI-mammoprojektet ​