Stram økonomiaftale vil kræve vanskelige prioriteringer

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøjs reaktion på aftalen om regionernes økonomi for 2024.

Lars (5) Lars Gaardhøj, Regionsrådsformand Region Hovedstaden

 

AF Lars Gaardhøj

 

  • Det har været nogle svære forhandlinger de seneste dage, og vi er endt med en stram ramme for regionernes økonomi i 2024.
  • Jeg er glad for, at vi har fået en aftale, som samlet giver regionerne 1,35 mia. kr. til demografi, kræftbehandling og dermed bedre sundhed for vores borgere og patienter.
  • Men det bliver svært at få det regionale budget i balance, for vi bliver flere ældre, og der er heldigvis bedre muligheder for behandling og medicin, hvilket også presser vores økonomi.
  • På grund af samfundsøkonomien er anlægsrammen også meget stram - og vi har kun råd til at færdiggøre vores store igangværende byggerier. Derfor må vi vente endnu et år med at igangsætte den helt nødvendige renoveringsplan for vores hospitaler.
  • Nu skal vi have omsat aftalen til et budget for Region Hovedstaden - og det tager lidt tid at få det fulde overblik over de konkrete konsekvenser for vores økonomi.
  • Men jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en stor og vanskelig politisk opgave at få det hele til at passe. Og derudover skal vi finde de krævede besparelser på administrative funktioner på op mod 100 mio. kr. i Region Hovedstaden. Det bliver meget svært.
  • Økonomiaftalen lander her et par dage efter regeringens sundhedspakke, som tilfører regionerne 5 mia. kr. frem mod til 2030 blandt andet til kræftområdet. Det er jeg rigtig glad for, da det er et historisk stort og nødvendigt løft, men det hjælper os ikke i næste års budget og de grundlæggende udfordringer vi har i sundhedsvæsnet med mangel på personale. Det er derfor en opgave vi fortsat vi arbejde målrettet med i regionen, politisk og ledelsesmæssigt.

Vil du læse mere om aftalen, kan du downloade den her.