Ventetid til udredning for brystkræft skal ned!

Ventetiden til udredning for brystkræft har den senere tid desværre gået i den forkerte retning, hvilket bl.a. skyldes mangel på specialister (mammaradiologer) og et stigende antal henvisninger til kræftpakkeforløb. Men nu skal piben have en anden lyd.

Lars Gaardhøj 2020 Lars Gaardhøj, Regionsrådsformand (A)

 

AF Lars Gaardhøj

 

Vi har i Regionsrådet nu afsat 15 mio. kr. til afdelingen for Brystundersøgelser på Gentofte Hospital, som skal hjælpe med at nedbringe ventetiden til både screening for brystkræft og kræftpakkeforløb i 2022.

Vi vil gøre alt for, at kvinderne kommer til at mærke mindst muligt til det pres, vi oplever på mammaradiologien. Vi sender mange kvinder til udredning i det private, og medarbejderne udviser stor fleksibilitet og tager ekstravagter. Det koster penge, og derfor er jeg glad for, at der var enighed om, at vi træder til i den her helt ekstraordinære situation. Og skal der flere penge til, må vi se det også.

Sidste år afsatte vi mere end 6 mio.kr. til indkøb af kunstig intelligens (AI), som vi nu ser de første gode erfaringer med. Kunstig intelligens eller mønstergenkendelse kigger nu med på røntgenbilleder og foreløbig været brugt i undersøgelsen af 15.500 kvinder, og erstatter den ene af de ellers to speciallæger, som vurderer de røntgenbilleder, der bliver taget i forbindelse med screening for brystkræft. På den måde øger vi vores kapacitet og det er fuldt forsvarligt, kvaliteten er i top.

Jeg håber, vi i løbet af 2022 kommer tilbage til nogle hurtige svartider, for det er utrolig vigtigt at det går hurtigt, når det angår brystkræft. Derfor følger vi også området tæt fremad.